Home Tours

This bungalow expertly combines heritage features with modern upgrades

A tired-looking bungalow is given a fun-loving touch, resulting in a home that boasts creative colour and easy flow for a young family

If there’s one thing about renovating, it’s that – if done right – a little can go a long way to creating a functional home that is pleasing to the eye. When Emma Collie and Ben Ryan gave their 1920s bungalow a makeover, the structural changes were few, but the impact was big. This was all thanks to efficient spatial amendments and the addition of colour.

The couple’s house story starts in 2019, when they were renting the upstairs level of a home in Grey Lynn, Auckland. A friendship formed with their neighbour Natalie van Peer, who lived downstairs with her family. Natalie co-owns interior design studio Ash Road with her friend Katie Salter. Emma and Ben had a toddler, Lexie and a baby, Evie, at the time. It wasn’t long before they were ready to buy a larger home in the area.

A three-bedroom bungalow came up for sale on a leafy tree-lined street nearby. “It was pretty rundown,” says Emma. “but I could visualise our family being there. Beautiful sunlight flowed into the living area and it had the potential to be lovely and cosy.” Ever-so savvy about creating an enduring home, Natalie and Katie were approached by the couple for guidance.

When Emma and Ben viewed the open home with Natalie and Katie, they saw its potential. It was liveable and there was even a studio out the back in which Ben could work from home.

“We could see that it had plenty of character,” says Katie. “But also, Emma and Ben have two little girls so the home needed to be more user-friendly, notably the bathroom and kitchen.”

What next?

After taking ownership, Ben and Emma got planning, renting until the renovation was complete, and Natalie and Katie were asked to take charge of the revamp. “With it being our first house, it took us a while to get our head around buying a place that needed work,” Emma says.

“But Natalie and Katie helped us see that it was still worth buying. We went through the builder’s report with them, and they guided us through all the nitty gritty.”

Both parties independently compiled reference images of potential interior styles, and upon their next meeting they found they had found the same pictures. “The interior concept came together seamlessly,” says Natalie.

Free-flowing space

In the kitchen, an oversized island bench impeded flow and a large bulkhead closed off the kitchen/dining space from the living area. Both obstructions were removed to redefine the area.

The three bedrooms needed no major work, with the only issue a door that led from the main bedroom to the kitchen, which Emma and Ben closed off.

Off the lounge the laundry, separate toilet and bathroom can be found. The toilet space was originally tiny, making it difficult to access and hard to close the door once inside. Natalie and Katie removed a cupboard and flipped the layout, moving the cistern behind the wall, to fit everything in comfortably.

With the aim of improving flow and natural light in the bathroom, a partition wall came down and a skylight was put in place.

“In the scheme of renovating, it was pretty quick!” says Natalie. “We ripped through the design sign-off over about a fortnight. No consent was required, and the building, tiling, painting and floor-sanding was done in about five weeks.”

Magic touches

A statement vintage draper’s table in the kitchen doubles as storage (with its low shelf) and a kitchen island. White window shutters that let the light dapple in and white cabinetry with brass handles are both anchored by marble floor tiles.

A statement brass sink and tap balance the laundry palette, echoing the brass fittings in the kitchen and in the bathroom. The rimu hardwood floors were sanded (stained carpet in one of the bedrooms was removed), throughout the home and given a lighter tone.

Natalie and Katie had a strong opinion of the bathroom before it was done, which they wanted to feel calm and relaxing. “That side of the house has an interesting soft light, so we were largely guided by that,” says Natalie.

 

Step outside

With doors to the back yard visible from the home’s entrance, the sense of space is enhanced. The lounge opens out on to a sunny deck from these doors, which steps down to the lawn near the studio. The outdoor space for barbecues and games with the kids completes this family home.

For first-home buyers, the couple have done well with the help of Natalie and Katie. “As we have never lived in the house prior to the renovation, we only know how much we love it now,” says Emma. “By opening up the space between the kitchen, dining and living, this made a huge improvement to the overall feel. We love how light and open it is. We’ve been here a year now and it has exceeded our expectations. I wouldn’t change anything.”

 

Colour my world

Colourful accents that were subtle but vibrant would make the heart sing were a priority. “The goal was for a light interior with understated colour,” says Emma. While the couple will eventually paint the exterior, build a new deck and add skylights at a later date, they decided to focus on the interior.

A fresh coat of white paint had already been applied to the whole interior by the previous owners. The main bedroom and the girls’ bedrooms were left untouched except for pretty bed linen and colourful decor accents.

In the laundry, the main issue was the absence of natural light, given that it was wedged in between the toilet and bathroom. The answer: bring in colour. “We both love colour,” Katie says. “It was amazing to have a client who was up for letting us run with this one.” The bland laundry was given an uplifting treatment. “Someone had done what most people do and brightened it up with white paint,” Katie says. “But we embraced the darkness, using green wall paint, dark green tiles and tall timber cabinetry.”

“Moody and rich in colour was our inspiration,” Katie says. “Often laundry cabinetry is white and stark, so we selected timber cabinetry from the get go to encourage us to move in a bolder direction. The marbled floor tile was already locked in, so instead of picking a white wall colour, we worked through some options of blues and greens that would feel earthy and warm against the brass and timber. Many test patches on the wall later, and we had our colour.”

Try, try again

A sure-fire way to transform any kitchen, coloured wall tiles were installed to update the space with a statement surface. One set of tiles were up, but Emma felt they didn’t work. Once removed, a second attempt was made with a different style that Emma says are perfect. The kitchen is her favourite place in the home. “Mornings are always nice with the sun beaming through the kitchen shutters, the girls are happy at the table and it feels like home.”

The toilet presented itself as a place to have fun with wallpaper and green wall paint. A more serene impact was the result of the bathroom revamp. Here a feature wall of pale blue tiles helps create a place of tranquillity, despite it being in a busy household. Using variations of the same blue/green colour family in these rooms in tiles of the same style bring cohesion to the different rooms.

Storage saviours

Natalie and Katie worked on adding extra storage. In the living area, the builders created bespoke cane doors with brass hardware to give the family places to not only tuck things away, but are also a feature of the space.

Words by: Catherine Steel. Photography by: Kate Battersby

Home experts are just a click away

FIND AN EXPERT HERE

FEATURED