Home of the year

2006: Hugh Tennent and a family in the forest

Article by Home Magazine
Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

Architect Hugh Tennent worked with landscape architect Megan Wraight to develop a series of terraces leading from the bottom of the site to the home’s main living pavilion. The two storey bedroom wing is clad in stained macrocarpa. Photograph by Paul McCredie.

It is a site magnificent enough to make any architect nervous about the prospect of ruining it: an intimate embrace of native and exotic trees facing the moody waters of Wellington harbour, and tended by the same family of fanatical gardeners for a century. Returning to New Zealand after two decades in London, the current owners were entranced by its beauty and purchased the property in 2003. The only problem was that the existing home – a cumbersome 1940s weatherboard structure – all but ignored the glorious backdrop of green. Vote for this home in the People’s Choice award.

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

Clerestory windows above the kitchen and lounge reveal glimpses of the home’s two-storey bedroom wing and the tower behind. The kitchen features an Aga stove – a literal attempt to keep the home fires burning. All joinery in the home is by Wainui Joinery. The flooring is heart matai from the site’s original home and was refinished by Rowan Bennett. Photograph by Paul McCredie.

The old place really had to go. The search then began for an architect to design a home big enough for the owners and their five children, a home that would pay due respect to the gorgeous site on which it would stand.

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

The living pavilion is topped with a dramatic tilted roof that rises to a stud height of 4.2 metres. The clerestory windows provide a constant reminder of the beauty of the ancient beech forest at the rear of the site, while painted bagged block walls (spread with a thin layer of cement in a bag so some texture shows through) foster a feeling of warmth and solidity. Photograph by Paul McCredie.

Three years ago, the owners spotted in our pages a home near Nelson by Wellington architect Hugh Tennent of Tennent & Brown that was a finalist in our Home of the Year awards. They admired its sensitivity to the landscape and its crafted aesthetic, and after visiting it, decided Tennent was their man. The winner of our Home of the Year award is an all-new home with a remarkable affinity to its beautiful surrounds. “With Hugh’s design,” one of the owners says, “the poetry of the site has been unlocked.”

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

The tapa lampshades were made by Shady Lady Lighthouse. Photograph by Paul McCredie.

Tennent happily admits this is not a home that “lends itself to easy description or photography. While the old home was a strident presence against the bush, the new dwelling (with six bedrooms and 462 square metres of space) is almost invisible from the street down at the bottom of the winding driveway. “Architects can go hard-out to create a jaw-dropping form, and while I love that aspect of our roles, this home was very much about trying to respond to the site and serve the patterns of family life on it,” Tennent says.

The home was devised in three linked sections. The living pavilion has harbour views and is topped by a dramatic, twisted roof plane that opens the room up to the bush on the hill behind. A two-storey wing houses all six bedrooms and a music room with a grand piano (one of the owners is an opera singer, and her impromptu recital when we visited was a highlight of our judging journey). The arrangement is topped off with an appealing flight of fancy, a tower containing a study. “I always had a tower element in mind, because the house was so deep in both directions,” Tennent says. “Plus, the idea of an eyrie was very appealing.” The tower’s form also refers to a nearby landmark, a lighthouse at the entrance to Wellington harbour to which the family cycles on sunny weekends.

Tennent Brown in Day's Bay. Photographs by Paul McCredie.

Left: The tower that tops off the building has a study (with master bedroom below) and references a nearby lighthouse at the entrance to Wellington harbour. Right: The kitchen has a sliding window that opens onto a courtyard with a small vegetable garden. Photographs by Paul McCredie.

There are many homes these days that seem hell-bent on the separation of adults and children, but this is not one of them. The owners wanted their large brood to do “most of their living in the living room”, and this is exactly how things have turned out. Tennent, bless him, has thoughtfully catered for family members who occasionally need a little solitude, too. There is the music room, the study and a small TV alcove in the bedroom wing. Outside, the area in front of the house is terraced (by landscape architect Megan Wraight) into a series of flat lawns suitable for kicking a ball or just lying in the sun. A large in-ground spa pool occupies a northern courtyard. In the centre of the home’s various parts is a small, sun catching courtyard with a petite vegetable plot. Each of these spaces connects to paths that lead away from the house and into the garden.

Tennent Brown in Day's Bay. Photographs by Paul McCredie.

Left: The home’s bedroom wing is punctuated by windows with views of the native trees outside. Right: The music room used recycled timber from the site’s old home on its ceiling (fashioned from old weatherboards) and floor. The arrangement of the matai strips in the ceiling improves acoustics and is meant to evoke musical rhythms. Photographs by Paul McCredie.

The desire for family togetherness also meant the home’s bedrooms were deliberately kept small. Thanks to Tennent’s inventive planning, this turned out to be a good thing. Subtle adjustments in floor height that follow the terrain, surprising views of the trees outside and ingenious storage cabinets in the hallway save the bedroom wing from dorm-style boredom. The whole scene is further enlivened with the addition of angular bay windows inspired by those at Villa Mairea, designed in the late 1930s by the Finnish architect Alvar Aalto. The cushions in them invite visitors to curl up and enjoy the view of the harbour.

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

The tower is the only part of the house visible from the ferries travelling to Wellington’s eastern bays. Photograph by Paul McCredie.

Aalto’s belief in the harmony of building and site was a key influence in other ways. Environmental concerns meant the old dwelling was taken apart piece-by-piece so its heart matai floorboards and weatherboards could be reused in the new home. All other timber was sourced from sustainable plantations. Tanks collect rainwater from the roof to use for watering the garden. Solar panels provide hot water. The owners even opted for a single garage.

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

The journey through the home culminates in the study, located in a tower at the rear of the home and boasting wonderful views of Wellington harbour. The home’s entrance is located on an old creek bed; the gentle changes in height through the space are a reflection of the site’s topography. Photograph by Paul McCredie.

The house may be, as one of the owners says, a “servant of the site”, but it is not a simpering sort of servility. Tennent wanted to honour New Zealand’s European legacy of painted houses in gardens, so he grounded the living pavilion with solid, painted block walls that run from outside in and west to east and emphasise the connection between the front and rear of the site. After this show of strength, the other parts of the home, clad in stained macrocarpa, can comfortably recede into the trees.

Tennent Brown in Day's Bay. Photograph by Paul McCredie.

The home’s outdoor dining area is heavily used for much of the year. “The site is a real microclimate,” says Tennent. “They can be outside when 95 per cent of the rest of Wellington couldn’t be.” Photograph by Paul McCredie.

Bold but discreet; large but intimate. Hugh Tennent has pulled off a delicate balancing act, crafting a home so refined and deeply responsive to its site that it already feels as if it has been there forever. –Jeremy Hansen

IDEAS

LATEST

FEATURED

INSPIRATION