Home of the year

1996: Architectus design our first Home of the Year

Article by Home Magazine
The Clifford Forsyth House by Patrick Clifford of Architectus. Photo by Patrick Reynolds.

The Clifford Forsyth House by Patrick Clifford of Architectus. Photo by Patrick Reynolds.

 

The winning design of the first Home of the Year in 1996 is still home to Patrick Clifford of Architectus and his family. At the time the house was first featured, Patrick and Leslie Forsyth were parents to baby Phoebe. Now she is a young adult with a sister and brother, Stella and Theo.

The home was four years in the making. It has the quality of a house where all things, down to the smallest detail, have been considered. The stained-plywood cladding, concrete walls and exposed timber ceiling structure have an honest simplicity. Yet there is refinement and incredible delicacy in the way these materials are laced together to create a three-storey pavilion that appears, from certain angles, to be suspended within the canopy of trees that envelops it. Since it was published in our pages, the house has received plenty of big-time international attention, with spreads in the British and Australian editions of Architectural Review and Dwell in the United States, as well as several books.

Clifford house. Photograph by Patrick Reynolds.

Left: Folding glass doors dissolve between the kitchen and a front deck which gathers morning sun. On the upper level, one entire wall of the house is an opaque screen, formed by perspex sandwiched between glass. Right: Open stairs zig-zag to the upper level of the house, which has the feeling of being up among the trees. Photographs by Patrick Reynolds.

 

Nestled into a private gully in leafy Remuera, Auckland, the house is treated as a kinetic structure that opens and closes to create varying levels of transparency and light. Concrete blocks brace the structure and a wooden frame takes the weight. Materials are left in their natural state, their inherent textural qualities embellishment enough.

Designing the house consumed two years. The couple spent part of that time living in New York, leaving Patrick’s partners in the firm Architectus – Malcolm Bowes and Michael Thomson – to oversee construction.

Seasonal variations are one of the most enjoyable aspects of this home, which sits like a tree house among a clutch of deciduous and evergreen species and above a narrow saltwater stream.

Photograph by Patrick Reynolds.

A zinc shutter above the cooking hob in the kitchen provides ventilation while preserving the solidity of the concrete block wall. Photograph by Patrick Reynolds.

 

Judiciously placed punctures in the skin of the house frame at every turn glimpses of the outlook: glass slots, bands of glass louvres and folding glazed and solid doors distill views of enveloping nature.

Before they began designing the house, Patrick asked Leslie to write a brief. The couple’s shared wish for a place they could retreat to on weekends – their own suburban “boat house” – has been translated into a home that is, in their words, “a wonderful setting for living”.

Photograph by Patrick Reynolds.

Doors at either end of the living deck open to allow a breeze to flow freely through the house. Verandahs extend the house out into the trees. Photograph by Patrick Reynolds.

 

There are strong links to the Group Architects’ houses from the 1950s; houses with a humble, make-do quality and directness of purpose. The same principles of clarity and simplicity are embraced wholeheartedly in this house.

Photograph by Patrick Reynolds.

The home sits like a tree house among a clutch of deciduous and evergreen species. Photograph by Patrick Reynolds.

 

Interior surfaces are predominantly pure and unadorned and rooms are deliberately spare in their furnishings. The natural grain of the timber stairs and floor, the surface texture of exposed concrete block walls, and an absence of any colour other than white lacquered cabinetry in the kitchen and bedrooms reveal the inherent materiality of the architecture.

One of the most spectacular views of the house is when it is lit up at night. One entire wall of the house is an opaque screen and when backlit becomes like a glowing lantern. During the day, the same wall suffuses the interior with soft light.

Depending on where it is viewed from, the house gives contrasting impressions of strength and fragility. From one end it has a lacy, open quality, and at the other it can be closed off completely with solid timber doors. But even these doors fold back to allow air to flow through the living deck freely. Adding to the sense of delicacy is a breezy loggia beneath the building and a folded roof, which upstairs forms inverted plywood ceilings.

Photograph by Patrick Reynolds.

The kitchen is screened from the dining area by a ‘wall’ of cabinetry. Photograph by Patrick Reynolds.

 

The house’s ingenious design makes the best of a tight site and budget restrictions, and creates a home with a peaceful spirit and a relationship to outdoors that is endlessly uplifting.

Patrick says he still enjoys the aesthetic of it. “It still feels fresh and not unhappily locked in the era it was built,” he says. “It is of its time, but it still feels rich and complex without being over-complicated.” –Debra Millar

IDEAS

LATEST

FEATURED

INSPIRATION